Z czym najlepiej smakuje ryba
Z czym najlepiej smakuje ryba

Ryba to bardzo smaczne mięso, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio doprawiona i podana.

W zasadzie nie ma sztywnych reguł dotyczących tego, z czym należy serwować ryby. Jednak istnieje kilka dobrych koncepcji. Ryby takie jak łosoś, serwowane na zimno, podaje się skropione kilkoma kroplami z cytryny, która zabija ich rybi posmak i zapach. Podobnie rzecz ma się z rybami pieczonymi i gotowanymi na parze, które obkłada się plastrami cytryny, by zyskały nieco jej aromatu, a pozbyły się własnego, oraz by były idealnie wilgotne w środku. Wszelkie ryby na cieplo fantastycznie smakują z sosami – sosem serowym, pomidorowym, czy remuladą, czyli sosem duńskim. Podajemy je oczywiście z dużą ilością warzyw, na przykład świeżych sałat, bądź warzyw gotowanych – brokułów, fasolki szparagowej, marchewki i tym podobnych. Duże ilości białka zawartego w mięsie ryb nalezy bowiem równoważyć dużą ilością błonnika, by białko było jeszcze lepiej przyswajalne. Istnieje też cała gama ryb panierowanych, które najlepiej jest serwować oprócz warzyw, z dodatkowym sosem. Często do ryb smażonych, obtoczonych jedynie w mące, serwuje się gorące klarowane masło, które rewelacyjnie z nimi smakuje. Oprócz tego potrawy rybne serwuje się zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami lub ryżem, choć znaną popularną amerykańską potrawę serwuje się z frytkami, co też nie jest złym rozwiązaniem, pod warunkiem, że oprócz frytek danie będzie zawierało jeszcze inne warzywa. Ryby powinny być stałym elementem naszej diety, specjaliści mówią o jedzeniu przynajmniej dwóch porcji ryby w tygodniu. Nie musimy ograniczać się do tych serwowanych na obiad, możemy też zajadać się sałatkami śledziowymi, z tuńczykiem, czy rybami w puszkach.