Szafran – przyprawa droższa niż złoto.
Szafran – przyprawa droższa niż złoto.

Przyprawy są niezwykle ważnym dodatkiem do żywności, który często definiuje smak danej potrawy. Nie dziwi zatem fakt, iż niektóre z nich bywają niezwykle cenne. Tak jest w przypadku szafranu, który jest określany mianem ,,najdroższej przyprawy świata”. Co sprawia, że szafran jest tak wyjątkowy?

Szafran, zwany także krokusem, to popularny kwiat uprawny. Trudno uwierzyć, że ta pozornie zwykła roślina jest źródłem tak unikalnej przyprawy. Po oddzieleniu pręcików od reszty rośliny, następuje proces ich suszenia, który trwa zwykle kilka godzin. Następnie, wysuszone pręciki zostają szczelnie zapakowane i wysyłane na eksport. Cały proces musi odbywać się bardzo szybko, aby zapobiec rozkładowi rośliny.

Szafran posiada niezwykle intensywne właściwości barwiące. Niewielka szczypta przyprawy może nadać naszej potrawie intensywnego żółto-pomarańczowego koloru. Warto jednak pamiętać, aby nie używać szafranu w dużych ilościach, ponieważ nasze danie może nabrać gorzkiego smaku. Właściwości barwiące sprawiają, że szafran jest idealnym dodatkiem do wielu zup, wywarów, bulionów oraz sosów.

Przyprawa ma silny korzenny aromat, który znacznie zmienia smak całej potrawy. Warto jednak zaznaczyć, że szafran posiada bardzo delikatną strukturę, przez co przyprawę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Co więcej, właściwości szafranu słabną wraz z upływem czasu, dlatego warto szybko wykorzystać posiadany zapas.

Cena szafranu oscyluje w granicach 20 złotych za gram przyprawy. Jest ona wygórowana, jednak jego unikalność szybko wynagrodzi nam ten wydatek.