Świeże zioła w kuchni
Świeże zioła w kuchni

W kuchni bardzo często używamy świezych ziół, warto zatem poznać te podstawowe i wiedzieć, kiedy ich używać.

Podstawową zasadą używania świeżych ziół jest to, by stanowiły one zaledwie aromatyczny dodatek do potraw, nie tłamsiły ich smaku, oraz by ich smaki dobrze współgrały z potrawą – tu akurat musimy zdać się na własny smak, choć generalnie możemy niektóre zioła do określonych potraw podawać w ciemno. Popularne w polskiej kuchni zioła to koperek i natka pietruszki. Koperek dodajemy najczęściej do ziemniaków, do różnych sosów, sałatek i surówek warzywnych. Natka pietruszki z kolei jest silnie aromatycznym ziołem, które świetnie smakuje w połączeniu z potrawami jajecznymi, oraz w towarzystwie majonezu i śmietany, a także warzyw. Coraz częsciej w doniczkach na naszych parapertach gości też mięta i jest to kolejne fantastyczne zioło, które jednak serwujemy głównie w towarzystwie owoców i alkoholi, a zatem w rozmaitych drinkach, sokach i sorbetach. Mięta podkreśla smak owoców, oraz dodaje im świeżości. Rozmaryn czy tymianek serwujemy głównie w towarzystwie ryb oraz mięs, szczególnie tych pieczonych. Warto pokusić się też o doniczkę z bazylią i oregano, które możemy wykorzystywać w potrawach kuchni włoskiej, dodawać je do sałatek z pomidorami i serami śródziemnomorskimi, oraz do pizzy. Jako ziele w kuchni możemy też potraktować szczypiorek w różnych jego odmmianach – ten drobnolistny, cieniutki i jędrny idealnie się kroi, więc świetnie będzie pasował do natki pietruszki i koperku. Szczypiorek w zasadzie możemy serwować prawie do każdej potrawy, czy to mięsa, warzyw czy sosu, i każdej z nich nada on wyjątkowego smaku. Również zwykłe kanapki posypane świeżymi, posiekanymi drobno ziołami stają się zupełnie inne, i mają wyjątkowy aromat oraz wartości odżywcze.