Sos sojowy – poczuj orientalny smak wschodu.
Sos sojowy – poczuj orientalny smak wschodu.

Kuchnia Dalekiego Wschodu skrywa wiele orientalnych składników, które wzbogacają lokalne potrawy. Jednym z nich jest słynny sos sojowy, nieodłączny element sushi oraz innych wschodnich dań.

Sos sojowy jest produkowany w wielu azjatyckich krajach od tysięcy lat. Najpopularniejsze przepisy zostały opracowane w Chinach oraz Japonii. Proces powstawania sosu nie jest skomplikowany. Najpierw ziarna soi poddaje się fermentacji, po czym dodaje się do nich wody, soli oraz nieco ziaren pszenicy lub ryżu. Tak przygotowaną mieszankę zostawia się na parę miesięcy, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły, przez co zalewa nabierze swoich unikalnych właściwości. Po upływie tego czasu, pozostaje tylko odcedzić oraz zabutelkować gotowy sos.

Odpowiednio przygotowany sos nadaje potrawom słonego posmaku, dzięki czemu możemy zrezygnować ze stosowania soli. Co ciekawe, właściwości sosu sojowego pozwalają na wykorzystanie go w wielu potrawach. Ponadto, spożywanie soi jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Ziarna tej rośliny zawierają wiele witamin, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Sos sojowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do gulaszu, a jego wyjątkowy aromat oraz smak znacznie urozmaici naszą potrawę. Jesteście miłośnikami sałatek? Dodajcie kilka kropel sosu do marynaty, a wasza sałatka nabierze zupełnie nowego smaku.

Ten orientalny wywar może otworzyć nowy rozdział w waszej kulinarnej przygodzie. Dlatego też, zachęcamy do wypróbowania tego azjatyckiego specjału, a być może, zagości on na stałe w waszej kuchni.