Potrawy ze śledziami w roli głównej
Potrawy ze śledziami w roli głównej

Śledzie sa popularnymi i dość niedrogimi rybami, dlatego warto je włączyć do swojej diety.

Śledź jest rybą, którą bez problemu dostaniemy w sklepie w różnych postaciach. Możemy pokusić się o samodzielne zamarynowanie śledzia tak, jak lubimy – w occie, oleju, z cebulką, możemy go usmażyć i zamarynować. Jest to ryba o drobnych ościach, praktycznie niewyczuwalnych, dlatego łatwo z niej przyrządzić różne potrawy, i można śmiało serwować je na przyjęciach bez obawy o udławienie się ością któregoś z gości. Śledzie najczęściej lądują na naszych wigilijnych stołach, w dośc popularnej wersji. Lubimy śledzie w occie, w oleju, rolmopsy zawijane z papryką i ogórkiem konserwowym. Często robimy też sałatki ze śledziem, lub śledzie po kaszubsku. Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem to potrawa banalnie prosta i smaczna. Śledzie typu matjas kroimy w drobne kawałki, dodajemy starte ugotowane buraczki lub buraczki ze słoika, oraz starte jabłko oraz majonez. Wszystkie składniki łączymy, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Taka sałatka dzięki jabłku jest dość słodka i ma odpowiednio wyważony kwaśno-słodko-słony smak. W sklepach dostępne są również bardzo smaczne śledzie smażone, w całości łącznie z ogonem, oraz marynowane w zalewie octowej z dodatkiem ziół i cebulki. Taka ryba ma bardzo delikatny kwaskowaty smak, a jej mięso jest wilgotne i soczyste. To doskonały pomysł na przystawkę na rodzinnej kolacji, oraz na to, by wzbogacić menu swoich domowników o niezbędne białko pochodzące z mięsa ryb, które jest nie tylko smaczne, lekkostrawne i dietetyczne, ale także łatwo przyswajalne.