Potrawy z roślin strączkowych
Potrawy z roślin strączkowych

Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka roślinnego, i warto je włączać częściej do swojej diety.

Strączkowe, czyli wszelkiego rodzaju groch, soczewica, fasolka szparagowa, zielony groszek i inne rośliny tego rodzaju, są raczej delikatne w smaku. Ziarna fasoli czy groszku w postaci nieprzetworzonej sa twarde i raczej trudne do przegryzienia, nie wspominając o jedzeniu. Dlatego rośliny strączkowe obłuskujemy, a następnie namaczamy w wodzie przez kilka godzin i gotujemy w bulionie, przyprawach. Są one pełne białka roślinnego, czyli tego najlepiej przyswajalnego przez organizm ludzki. W smaku są bardzo delikatne, i raczej mdłe – dlatego też koniecznie należy je odpowiednio doprawić, a najlepiej gotować w przyprawach, by zdążyły nimi przejść. Rośliny strączkowe możemy podawać w całości lub zmiksowane. Przykładowo, marchewkę z groszkiem serwuje się po podduszeniu w formie kulecz zielonego groszku i pokrojonej w kostkę marchewki. Ale już puree z groszku zielonego robimy z ugotowanymi ziemniakami, marchewką i groszkiem, zmiksowanymi na gładką papkę ze śmietaną i przyprawami. Fasolka po bretońsku to potrawa bardzo popularna, a jej clue stanowi obłuskana fasola w gęstym pomidorowym sosie, z kiełbasą, boczkiem, doprawiona na ostro. Możemy spróbowac również zrobić zupę z soczewicy, lub pierogi faszerowane soczewicą, które to potrawy są fantastyczne, oczywiście po odpowiednim doprawieniu. Fasola najlepiej smakuje bowiem doprawiona na ostro, z chilli, pieprzem, ale także ugotowana z zielem angielskim i liściem laurowym. Zwykły groch po ugotowaniu i zmiksowaniu możemy zmieszać z przyprawami na pyszną pastę, idealną do kanapek.