Polenta – wegetariańskie niebo w gębie
Polenta – wegetariańskie niebo w gębie

Polenta to niezbyt popularna potrawa, której przygotowanie jest jednak bardzo proste, a ona sama – przepyszna.

Wegetarianie bardzo często jedzą potrawy mączne czy z kaszy, z dodatkiem warzyw i nabiału. Jest to kuchnia bardzo zdrowa, smaczna i lekkostrawna, i wbrew pozorom – nie taka trudna do wykonania. Wystarczy odrobina inwencji i garść dobrych przypraw, by wykonać w domu potrawę typowo wegetariańską, smaczną i sycącą. Wegetarianizm często wykorzystuje w potrawach różnego rodzaju kasze, czy grysik, do przyrządzania lekkich, sycących potraw, w których główną rolę grają warzywa. Polenta to po prostu ugotowana kaszka kukurydziana w formie graulek, podobna w smaku i konsystencji do kuskusu. Po ugotowaniu zgodnie z instrukcją i odpowiednim przyprawieniu, polenta zyskuje konsystencję galarety. Możemy ja ułożyć równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na niej poszczególne składniki: pokrojone w cienkie plastry pomidory, świeże pieczarki, świeżą cukinię, cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka. Następnie całość solimy do smaku, lekko pieprzymy i posypujemy oregano i bazylią suszoną, oraz świeżą natką pietruszki. Całośc posypujemy startym serem i wkładamy na kilkanaście minut do piekarnika. Serwujemy na gorąco, bez konieczności dodawania innych warzyw, pieczywa czy ziemniaków. Taka potrawa ma bardzo dużo zalet zdrowotnych. Przede wszystkim, zawiera kaszkę kukurydzianą, która jest pełna białka, oraz błonnika. Dodatkowo, zawiera też świeże i odpowiednio doprawione warzywa, dzięki czemu ma sporo witamin, a jej smak jest po prostu wyborny. Całośc doskonale syci i zaspokaja głód, oraz rozpieszcza nasze kubki smakowe.