Niezwykły aromat kolendry.
Niezwykły aromat kolendry.

Kolendra to roślina, która na stałe zrewolucjonizowała świat gastronomii. Któż z nas nie zna słynnej przyprawy curry? Niewielu z nas o tym wie, ale kolendra jest często dodawana do tej wyjątkowej przyprawy. Co więcej, dodatek do przyprawy curry to tylko jedno z wielu zastosowań tej rośliny.

Grubo zmielone ziarna kolendry stanowią ważny składnik wielu potraw. Dlaczego są tak chętnie wykorzystywane? Przede wszystkim, ziarna są niezwykle aromatyczne, dzięki czemu mogą znacznie wzbogacić smak orientalnych dań. Kolendra doskonale komponuje się z innymi przyprawami, a szczególnie warto wypróbować połączenie z: papryką chili, pieprzem oraz ziołami.

Kolendra posiada pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim, przyprawa może być stosowana jako dodatkowa forma leku w przypadku różnych problemów z układem pokarmowym. Ponadto, kolendra posiada właściwości przeciwzapalne, a także jest cennym źródłem utleniaczy.

Zastanawiacie się jak wykorzystać kolendrę? Doskonałym pomysłem jest stosowanie kolendry jako przyprawy do przygotowywanych marynat. Dzięki temu, marynata nabierze unikalnego smaku oraz aromatu. Jednak pamiętajmy, przyprawa jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Dlatego też, jeśli zamierzamy dodać kolendrę do naszej potrawy, warto zrobić to dopiero pod koniec procesu gotowania. Tak samo ostrożnie postępujemy w przypadku przechowywania przyprawy, która powinna być trzymana w szczelnym opakowaniu, aby mogła dłużej zachować swoje właściwości.