Naleśniki w różnych wersjach
Naleśniki w różnych wersjach

Naleśniki to jedna z najbardziej lubianych przez dzieci potraw, warto więc umieć ją robić w różnych wersjach.

Najpopularniejsze u nas naleśniki to te cienkie, elastyczne placki zawijane z farszem, na przykład z dżemem lub twarogiem na słodko. Możemy je udoskonalać na różne sposoby, i idealnym rozwiązaniem będzie tu słodka śmietanka. Możemy ją dodać do białego sera, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Możemy też wymieszać bitą śmietanę z konfiturą lub marmoladą, wówczas otrzymamy delikatne, śmietankowo-owocowe nadzienie. Oczywiście naleśniki możemy też serwować z bitą śmietaną na wierzchu, polewać je sosami i syropami o różnych smakach. W wersji dla dorosłych naleśniki możemy serwować polane bitą śmietaną i likierem orzechowym lub czekoladowym, albo amaretto. Popularne amerykańskie pancakes to z kolei grube ciasto naleśnikowe polewane obficie syropem klonowym. Jest to potrawa bardzo słodka, ale o specyficznym smaku i aromacie, wspaniała na porządne, amerykańskie śniadanie. Popularne są również krokiety, czyli ciasto naleśnikowe wykonane z mąki pszennej lub razowej – wówczas nabierają one nieco bardziej wytrawnego charakteru – i zawijane z farszem z kiszonej kapusty i grzybów, podobnym jak do pierogów. Takie krokiety serwuje się najczęściej z czerwonym, klarownym barszczem przyprawionym na ostro, i z dużą ilością zielonych ziół. Ciasto naleśnikowe jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się niemal z każdym składnikiem. Możemy zatem przygotować farsz serowy, z serów żółtych i pleśniowych, farsz ze szpinaku i fety, możemy serwować je na słodko w dowolnych kombinacjach – z serem wymieszanym z kakao, ze świeżymi truskawkami czy pieczonymi jabłkami z cynamonem, i w każdej wersji smakują doskonale.