Mleczko kokosowe – ukryty smak tropików.
Mleczko kokosowe – ukryty smak tropików.

Kiedy myślimy o tropikalnych wyspach, pierwszym skojarzeniem jest słoneczna plaża, na której rosną dziesiątki palm. To właśnie dzięki tym drzewom możemy doświadczyć prawdziwego smaku tropików. Wiórki kokosowe oraz woda kokosowa to niezawodny sposób, aby wzbogacić smak wielu deserów oraz napojów. Niemniej jednak, najbardziej unikalny smak posiada mleko kokosowe, które możemy przygotować we własnym domu!

Proces przygotowywania mleka kokosowego nie jest trudny, przez co każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem. Mleko kokosowe powstaje poprzez połączenie miąższu kokosowego z wodą. Proporcje są zależne od tego, jaką konsystencję mleka chcemy uzyskać. Obydwa składniki należy zmiksować razem, a następnie dokładnie odcedzić. Rzecz jasna, jeśli nie chcemy przygotowywać mleka samodzielnie, alternatywą jest zakup gotowego produktu w sklepie. Jeśli zdecydujemy się na zakup gotowego mleka, dokładnie przeczytajmy jego skład, aby uniknąć sztucznie zagęszczanych produktów.

Mleko kokosowe poza samym smakiem, posiada nieprzeciętne właściwości zdrowotne. Wszystko za sprawą słynnego oleju kokosowego, który posiada zbawienny wpływ na naszą cerę, a dodatkowo pomaga w walce z drobnoustrojami. Dzięki temu, mleko kokosowe może stanowić zdrowszy zamiennik dla mleka krowiego.

Kokos jest niezwykle ważnym składnikiem wielu potraw z kuchni tajskiej. Wiórki kokosa stanowią doskonałe dopełnienie egzotycznego deseru, natomiast mleko kokosowe może z powodzeniem wzbogacić potrawy curry, gulasze oraz orientalne sosy.