Łosoś – najszlachetniejsza z ryb.
Łosoś – najszlachetniejsza z ryb.

Delikatne różowe mięso łososia jest z pewnością doskonale znane wszystkim wielbicielom ryb. Co więcej, spożywanie łososia to nie tylko przyjemność, ale też znaczny pożytek dla naszego zdrowia.

Łososie żyją w zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego, ale sporą część populacji znajdziemy w naszym Morzu Bałtyckim. Wyławiane ryby mogą zostać poddane filetowaniu, albo sprzedane w całości.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania łososia są naprawdę duże. Przede wszystkim, mięso tego gatunku jest bogate w słynne kwasy tłuszczowe – omega 3, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego serca oraz mózgu. Ponadto, łosoś zawiera wiele witamin oraz mikroelementów, niezbędnych w codziennej diecie.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na przyrządzenie łososia jest usmażenie ryby. Wystarczy jedynie odpowiednio doprawić rybę (zioła, przyprawy, sok z cytryny), a następnie smażyć ją na głębokim tłuszczu. Niestety, proces smażenia wpływa negatywnie na ilość składników odżywczych w mięsie, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie grillowanie lub pieczenie ryby.

Przyrządzenie grillowanego łososia jet niezwykle proste. Najpierw należy przyrządzić marynatę do ryby, do której warto wykorzystać aromatyczne zioła i przyprawy (imbir, kolendra). Następnie, zamarynowaną rybę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, po czym umieszczamy na rozpalonym grillu. Grillowany łosoś to idealne połączenie delikatnego mięsa oraz aromatycznej marynaty. Takie danie może z powodzeniem zostać podane na uroczystym obiedzie, a wyjątkowy smak grillowanej ryby będzie dopełnieniem udanego przyjęcia.