Jak przygotować doskonały pudding
Jak przygotować doskonały pudding?

Kremowy pudding jest doskonałym deserem dla dzieci i dla dorosłych.

Często kupujemy w sklepach gotowy pudding na przykład o smaku czekoladowym, i delektujemy się jego delikatną, kremową konsystencją oraz intensywnym smakiem, łagodzonym nieco przez bitą śmietanę. Podstawą puddingu jest zwykły budyń o dowolnym smaku, a zatem przygotowanie takiego deseru jest banalnie proste, i koniecznie powinniśmy go wypróbować w domu. Taki pudding to mleczny, słodki deser o lekkiej konsystencji, który z pewnością jest bardziej pożywny dla naszych dzieci. Zatem jeśli nie chcemy serwować dziecku zbyt dużej ilości słodyczy, nauczmy się przygotowywania puddingów – w sklepach istnieje ogromy wybór półproduktów o rozmaitych smakach, zatem możemy serwować na każdy powieczorek inny smak puddingu! Jego przygotowanie jest bardzo proste. Gotowy budyń o dowolnym smaku z torebki, mieszamy z niewielką ilością mleka, zaś resztę mleka wymaganego w przepisie gotujemy z odmierzoną ilością cukru. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany budyń i chwilę trzymamy na ogniu. Tak powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Przygotowujemy bitą śmietanę – słodką śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia lub miksera, wsypujemy łyżeczkę proszku do ubijania śmietany i miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Część bitej śmietany dokładamy do budyniu (jeśli na wierzchu utworzył się „kożuch”, należy go ponownie zmiksować blenderem) i powoli mieszamy budyń z bitą śmietaną. Pudding wkładamy do salaterki i odstawiamy do lodówki, następnie odwracamy go i przekładamy na talerzyk, oraz ozdabiamy kleksem bitej śmietany, posypujemy kakao lub startą laską wanilii. Taki pudding na wodzie możemy też przygotować z kisielu rozrobionego z bitą śmietaną.