Jabłko jako pyszny dodatek
Jabłko jako pyszny dodatek

Jabłka często goszczą na naszych stołach, gdyż są wyśmienitymi owocami na surowo i po przetworzeniu.
Gdy nadchodzi lato, w polskich sadach pojawia się bardzo dużo jabłek. Choć są one dostępne w sklepach przez cały rok, to właśnie wtedy jest ich nawiększa dostępność i co ważne – wtedy są one bardzo tanie. Warto mieć zawsze w domu jabłka, na wypadek gdyby naszła nas ochota na słodką przekąskę, ale również wtedy, gdy potrzebujemy wsparcia przy gotowaniu. Bowiem jabłko jest fantastycznym, nieco kwaskowatym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Gdy przygotowujemy surówkę z białej kapusty, aby dodać jej słodkiego charakteru, warto zetrzeć do niej jabłko i na przykład surową marchewkę. Wówczas nie potrzebujemy już prawie wcale doprawiać surówki. Również surówka z marchwi i jabłka, skropiona sokiem z cytryny i doprawiona olejem i cukrem, jest fantastyczną, zdrową surówką pełną błonnika i witamin, w dodatku niezwykle tanią. Jabłka dodajemy też w niewielkiej ilości do sałatki śledziowej, jarzynowej, czy sałatki ze świeżych warzyw, na przykład papryki, brokuła, pomidorów. Z jabłek po uprażeniu z cukrem możemy przygotować szarlotkę lub farsz do naleśników albo drożdżówek. Możemy też serwować na deser pyszny mus z gotowanych jabłek z cukrem. Również kompoty z jabłek są fantastycznym sposobem na orzeźwiający, smaczny i zdrowy napój na lato. W najbardziej wykwintnych restauracjach serwuje się na przykład kaczkę z jabłkami, lub inne mięsa faszerowane tymi owocami. Wszystko to z powodu delikatnego, kwaskowatego smaku jabłka, oraz jego konsystencji – idealnie nadaje się ono do pieczenia, miksowania, gotowania, oraz do chrupania na surowo, i pod każdą postacią jest pyszne.