Eksperymenty w kuchni
Eksperymenty w kuchni

Kuchnia to pole do popisu dla każdego, kto lubi po prostu dobrze jeść.

Chyba mało który eksperyment jest tak bezpieczny i może być tak korzystny w skutkach, jak eksperymenty kulinarne. Gotowanie jest dla wielu osób największą pasją, lub przynajmniej sporą przyjemnością. Jedni mają bardzo wybredny gust i nie smakuje im jedzenie serwowane w restauracjach, lub przez osoby, które gotują w ich domu. Choć zazwyczaj lubimy kuchnię naszych matek i babć, i tęsknimy za nią, to jednak najczęściej nie kojarzy nam się ona z wybitnymi doznaniami smakowymi, a raczej z ciepłem i domowością. Z tym, że posiłek przygotowała nam osoba, która nas kocha, specjalnie wzięła pod uwagę nasze upodobania, podała go z czułością, a nie zimnym wyrachowaniem jak w restauracji. Jednak często tym daniom moglibyśmy wiele zarzucić, a najlepszym sposobem, by się z tym uporać, jest samodzielne gotowanie. Inne osoby z kolei uwielbiają gotować dla innych – testują potrawy, które nigdy nie przyszłyby im do głowy, jeśli tylko wiedzą, że z ich pomocą mogą trafić przez żołądek do serca swojego ukochanego czy ukochanej. Gotujemy z prawdziwą pasją dla swoich dzieci, starając się dawać im to, co wartościowe, i co spałaszują z uśmiechem na ustach. Bardzo korzystne w gotowaniu jest to, że możemy wymyślić niemal dowolne danie, zaserwowac je w inny sposób, niż dotychczas znane, przyprawić pod swoje własne upodobania. Możemy zatem eksperymentować, wrzucając do sałatki ulubione składniki, i łączyć je ze sobą ciekawymi sosami samodzielnie wymyślonymi. W ten sposób powstają naprawdę wyśmienite potrawy, którymi możemy zaskoczyć swoich bliskich. Co więcej, takie eksperymenty przeważnie się udają, a gdyby nie – można je śmiało zutylizować.