Ciasto z mąki razowej
Ciasto z mąki razowej

Mąka razowa jest coraz powszechniej wykorzystywana w zastępstwie do mąki pszennej w różnych potrawach.

Jeśli chodzi o smak mąka razowa i mąka pszenna praktycznie niczym się od siebie nie różnią. Jedyną różnicą jest ich wartość zdrowotna. Osoby, które bardzo dbają o linię, często używają mąki razowej, do wypieku pieczywa, ciast, czy naleśników. Zawiera ona dużo więcej błonnika, gdyż wytwarzana jest z otrębów ziaren, a zatem doskonale wpływa na perystaltykę jelit, a w konsekwencji – na lepszą przemianę materii. Jeśli zdecydujemy się zastąpić nią dotychczasowo używaną mąkę pszenną, na pewno nasze kubki smakowe nie odczują większej różnicy. Ciasto będzie za to nieco ciemniejsze, wręcz brunatne, a nasze jelita na pewno będą nam za to wdzięczne. Mąkę razowa najczęściej wykorzystujemy do wypieku chleba czy bułek. Jednak można jej używać także na wiele innych sposobów.Przykładowo, naleśniki z mąki razowej będa nieco bardziej brunatne, i fantastycznie będą się komponowały smakowo i kolorystycznie z farszem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by naleśniki z mąki razowej zawijać farszem z sera białego, dżemu, czy polewać je syropem klonowym i bitą śmietaną. Zwykłe omlety warzywne czy na słodko, również zyskają, szczególnie na kolorycie jeżeli dodamy do nich mąki razowej. Wszelkie ciasta, babki i biszkopty również fantastycznie wyglądają, gdy wykona się je z jej dodatkiem. Wówczas możemy mieć świadomość, że jest to pyszna, słodka przekąska, ale z walorami zdrowotnymi. Możemy nawet pokusić się o zrobienie pizzy z tej mąki, wtedy ciasto będzie nie tylko zdrowsze, ale także będzie ładniej wyglądało, a nawet będzie bardziej chrupiące.